Jolly Jumpers - Historie

Image

 

De Jolly Jumpers van nu zijn niet de Jolly Jumpers van vroeger. Ze zijn ‘the next generation’, opvolgers van een groep springers die jarenlang opzien baarde in binnen- en buitenland met hun bijzondere springdemonstraties. 

 

Een komische brugoefening in de jaren tachtig was het begin van de Jolly Jumpers. Op verzoek van de Kamper sportraad maakten de springers een demonstratie voor de plaatselijke sportnacht, toen nog een begrip in de stad. De reacties daarop waren zo positief dat de springers meer demonstraties gingen geven. Bij samenstelling van een komisch springnummer ontstond de naam Jolly Jumpers, het tegendraadse olijke paard van stripheld Lucky Luke.

 

Image

De eerste generatie Jolly Jumpers stond op de Wereldgymnastrada, vertegenwoordigden Nederland bij het Europese FIG-gala, baarde opzien tijdens sportgala’s en evenementen en vestigde een wereldrecord salto-springen met 154 salto’s in één minuut. Dit record uit het jaar 2000 staat tot op de dag van vandaag nog op naam van de Jolly Jumpers.

 

In 2004 stopte de eerste generatie Jolly Jumpers. Ze waren ouder geworden, getrouwd, hadden kinderen gekregen. En toen kwam in 2003 de brand die sporthal De Reeve en de turnhal in de as legde. Weg was de ideale trainingslocatie. Na een laatste optreden tijdens een uitvoering van gymnastiekvereniging RKDOS hielden de springers het voor gezien.

 

Image

Twee jaar later pakte ‘the next generation’ de draad weer op. Springjeugd die aan het succes van de eerste lichting had geroken, blies de Jolly Jumpers nieuw leven in. Vier springers namen het voortouw, negen jongens gingen met hen mee. Trainen en nog eens trainen heeft geleid tot wat de Jolly Jumpers nu weer zijn: een springdemonstratiegroep die tot grootse dingen in staat is.

 

De nieuwe generatie Jolly Jumpers maakt in 2006 zijn debuut, ter gelegenheid van het eeuwfeest van gymnastiekvereniging WGV in Winterswijk. Dat smaakte naar meer. De nieuwe Jolly Jumpers geven demonstraties op diverse podia, toeren in de zomer met hun nummers langs campings en haalden in het voorjaar van 2008 de laatste dertig van Holland’s Got Talent, een talentenjacht op tv voor circusacts. Absoluut hoogtepunt van dat jaar was een spetterend optreden tijdens het Univé Gym Gala waar de Jolly's de hele zaal plat sprongen. Het succes hield daarmee niet op. In 2009 waren ze een trekpleister van de vrijmarkt in IJsselmuiden, een van de grootste in Nederland en zetten ze tevens het Overijsselse Bevrijdingsfestival op stelten.

 

De eerste generatie volgt het succes van de tweede generatie op de voet. Ze zijn blij met de doorstart van de Jolly Jumpers, the next generation en hopen dat ze het succes van vroeger kunnen evenaren. Het succes waarvoor zij de basis hebben gelegd.