Freerunning in trek bij RKDOS

De afgelopen twee jaar heeft de populaire straatsport Freerunning in Nederland haar intrede gedaan. gymnastiekvereniging RKDOS, één van de voorlopers van de veilige variant 'Indoor Freerunning', verwacht binnenkort haar vijftigste unieke 'freerunner' te verwelkomen.

Zo sierlijk mogelijk van de ene plek naar de andere en onderweg hindernissen en obstakels nemen, daar gaat het allemaal om. Met snelheid gekoppeld aan acrobatiek, fysieke uitdaging, mentale beheersing en controle.

Het succes van deze populaire sport, onder met name jongeren, heeft volgens initiatiefnemer Michael Hollander van RKDOS te maken met de wijze waarop jongeren deze sport beleven: "Jongeren willen grenzen verleggen en binnen deze sport kan iemand zich op zijn eigen tempo en niveau ontwikkelen. Daarbij is de sport uitstekend te combineren met andere sporten en ook zelfstandig kun je trainen wanneer je wilt". 

Onder leiding van Stephan Keijl, zelf ervaren freerunner en bezig met afstuderen op het gebied van Freerunning aan de sportopleiding CALO Zwolle, heeft RKDOS sinds kort de gewenste, nieuwe trainer in huis. "Stephan heeft een geweldige, natuurlijke manier van werken met jongeren en heeft naast het aanleren van technieken een goed gevoel voor veiligheid en discipline", aldus Hollander.

Ook de freerunners bij RKDOS zijn blij met de populariteit van de sport in de gemeente. Volgens Martijn Genuït (18), lid vanaf de eerste training in 2011, is het "geweldig" om met klasgenoten en vrienden wekelijks nieuwe bewegingen te leren in de sportzaal om deze vervolgens zelf buiten opnieuw uit te voeren. Volgens Thiyam Ho Tham Kouie (9) is freerunnen "gaaf, omdat je al je spieren gebruikt en je daardoor ook een goede conditie krijgt".

RKDOS biedt wekelijks trainingen aan op dinsdag in sporthal de Oosterholthoeve in IJsselmuiden en op vrijdag in de gymzaal aan de Noordweg in Kampen. Mocht je meer informatie willen ontvangen of aanmelden voor 2 gratis proeflessen, kijk dan op www.rkdos.nl. Meedoen kan vanaf 8 jaar.